venčanje na otvorenom transparentni šator Smederevo

Venčanje na otvorenom

Venčanje na otvorenom - prednosti i mane

Kada smo kretali na putovanje zvano planiranje našeg venčanja ( i da, bukvalno mislim putovanje, dugo, sa puno prepreka, ali je konačna destinacija bila i te kako vredna ), prva stavka na listi i prva velika odluka koju je trebalo doneti, bilo je gde ćemo održati ceremoniju venčanja i prijem nakon toga. Usput, pogledaj u posebnom tekstu listu svih stavki o kojima treba voditi računa kada organizuješ venčanje, veruj mi biće ti od pomoći! Moj suprug, a u to vreme verenik i ja smo inače osobe koje ne vole preterano da eksperimentišu. Kada se postavilo pitanje gde ćemo održati venčanje i prijem gostiju, na listi su se našle raznorazne lokacije, ali ni jedna nije podrazumevala venčanje na otvorenom.

venčanje na otvorenom Srbija Smederevo Biser Dunava

Kako smo došli na ideju organizacije venčanja na otvorenom?

Krenuli smo u potragu i obilaženje raznih sala, restorana, hotela, koncept dvorana itd.  Ali uvek kao da je nešto nedostajalo – ili je prostor izgledao suviše sterilno i bez života, ili je bilo pomešanih stilova koji ostavljaju snažan utisak kiča koji ni jedna dekoracija ne može sakriti. O cenama da i ne pričam! A dodatni uslovi i “sitna slova” u dnu ugovora to nas je tek ostavilo bez reči (na primer, na jednom mestu su nam čak rekli da može sve, ali bez muzike, jer moraju da vode računa o renomeu i zato na toj lokaciji imaju politiku da je dozvoljena samo lagana lounge muzika?!). A onda, jednog popodneva u povratku sa još jedne razočaravajuće posete još jednom od niza restorana, kada je već delovalo da nema nade i da nikada neću pronaći dvoranu za svoj najvažniji bal, odlučila sam da napravim pauzu od traženja lokacije i razbijem maler tako što ću malo istraživati o mestima za vikend beg iz grada. I posle par minuta odjednom mi sine, EUREKA! Venčanje na otvorenom! Čekaj, zar to nije baš ono što smo hteli da izbegnemo? Dan bez iznenadjenja, bez obaveza da do zadnjeg trena pratimo prognozu i gledamo u nebo da li će kiša? Gde blizu Beograda da nadjem prirodu sa lepim pogledom, mirom, uz sve to da je usluga perfektna i da nije daleko od grada?! I tako posle par opcija naidjem na Biser Dunava! Čarobno mesto na samom ulazu u Smederevo, samo 43 km od Beograda, sa prelepom prirodom i pogledom na Dunav i što je najvažnije, sa opcijom zatvorenog prostora kao savršeni plan B! Malo je reći da sam se zaljubila na prvi pogled! Nagovorila sam verenika i umesto kući, istog popodneva smo produžili za Smederevo da pogledamo prostor i lokaciju. Stigli smo taman u vreme kada je sunce krenulo da zalazi. Izašli smo iz auta i kao hipnotisani gledali u Dunav, u zalazak sunca, u prirodu i jednu savršenu harmoniju oko nas. I to je bilo to! Više nije bilo sumnje gde ćemo organizovati venčanje! Dalji tok našeg putovanja zvanog organizacija venčanja je priča za neki drugi dan, ali ono što danas želim da podelim sa vama, to je lista prednosti i mana venčanja na otvorenom, na osnovu svog iskustva. Verujem da će ti ovaj tekst biti od pomoći prilikom donošenja odluke gde želiš da organizuješ venčanje. Da krenemo od prednosti!

venčanje na otvorenom Biser Dunava

Venčanje na otvorenom - prednosti

Prelep ambijent venčanja na otvorenom

Ima nečeg čarobnog u tome biti u prirodnom okruženju, na otvorenom, dok izgovaraš najvažnije DA u životu! Nije ni čudo što se u svakom iole romantičnom filmu uvek scena venčanja odigrava na otvorenom, u prirodi, pored mora, reke, na nekom prelepom vidikovcu ili pod krošnjama više vekova starog drveća. Imati venčanje na otvorenom nudi mogućnosti koje retko koji veštački izgradjen prostor može da ponudi, bez obzira na to koliko se arhitekta trudio. Harmonija prirode i osećaj koji prelepi ambijent probudi u svakome od nas ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.

Prirodno osvetljenje venčanja na otvorenom

Najvažniji dan u životu mladenaca sam oduvek zamišljala kao neko finale nekakvog sportskog takmičenja. Sve što si ikada radio i sve odluke koje si ikada napravio dovele su te dotle, do tog oltara, do te osobe, do tog čarobnog trenutka. Osvojio si svetski kup i to želiš da pamtiš celog života! A da uspomene budu žive i da možeš da ih deliš i sa drugima, o tome sve na svakom venčanju brinu fotografi. I zaista, fotografije su neprocenjiva uspomena koja ostaje kao podsetnik na venčanje. Da bi fotografije bile savršene i da bi verno prenele utiske i osećaje koje je probudio dan tvog venčanja, važno je osvetljenje. Nema boljeg osvetljenja od prirodnog, a takođe, otvoreni prostor i prelepi ambijent prirodne sredine omogućava bezbroj opcija za pravljenje savršenih fotografija!

Priroda je najbolja dekoracija

Dekoracija je postala ozbiljna stavka na listi svakog venčanja. Cene idu u nebesa, a pronaći adekvatnog dekoratera je praktično postalo nemoguća misija. E ako se odlučiš za venčanje na otvorenom, o tome onda ne moraš da brineš!
Dekoracija kod venčanja na otvorenom treba biti minimalna sa svrhom jedino da dopuni ceo ambijent ili usliši neku specifičnu želju mladenaca, jer priroda je najbolja dekoracija!

Cena venčanja na otvorenom?

Cena venčanja je uvek škakljivi deo odluke i tema o kojoj je teško pisati. Medjutim, kada govorimo o ceni, najsigurnije je reći da je ona relativna stvar, u smislu da zavisi od toga sa čime je uporedjujemo. Kod venčanja na otvorenom često ćemo proći povoljnije nego da se odlučimo za opciju nekog od restorana ili hotela u prestonici, a mogućnosti, slobode i celokupni utisak će biti daleko veće sa venčanjem na otvorenom. U tom smislu, ovde cenu navodim kao prednost! Dekoracija kod venčanja na otvorenom treba biti minimalna sa svrhom jedino da dopuni ceo ambijent ili usliši neku specifičnu želju mladenaca, jer priroda je najbolja dekoracija!

venčanje na otvorenom pod vedrim nebom pored reke Biser Dunava Srbija

Venčanje na otvorenom - mane

Potreba za rezervnim planom

Da, ovo je realno prvo što je meni, a verujem i vama palo na pamet kada se pomene venčanje na otvorenom. Apokaliptični scenario u kojem u venčanici stojim na sred livade dok kiša pljušti a gosti beže kud koji je nešto što mi se odmah pojavilo u glavi. Medjutim, da li mora biti tako? Poenta je da ovo može da bude mana samo ukoliko lokacija koju odaberete nema plan B, tj. zatvoreni prostor u koji biste mogli da preselite ceo dogadjaj ukoliko zaista dođe do gore opisanog apokaliptičnog scenarija. Biser Dunava nudi upravo to! Pored prelepog prirodnog ambijenta, u ponudi je transparentni zatvoreni deo koji sam po sebi je dovoljno primamljiv kao lokacija za venčanje iz snova! I najvažnije, dostupan je pod jednakim uslovima i u svakom trenutku! Praktično, ovo je samo uslovna mana, jer ukoliko odabereš opciju koja kao Biser Dunava nudi i zatvoreni prostor, nemaš više briga!

Alergije

Alergije, bolest modernog doba. U principu, mala je verovatnoća da barem jedan od tvojih gostiju neće imati problema sa alergijom, gde boravak u prirodi to stanje može pogoršati. Medjutim, i ovu manu možeš ublažiti tako što ćeš se raspitati na mestu koje rezervišeš koji su poleni tipični za koje doba godine i da li možeš nekako tog gosta da pozicioniraš da sedi tako da je što manje izložen spoljnim uticajima. U svakom slučaju, uz dobru pripremu i tebe i gosta, ovaj uticaj se može smanjti na minimum.

Vremenske prilike

Na njih ne možeš da utičeš koliko god želela ili ne. Sa druge strane, kada malo bolje razmisliš, dijapazon onoga što se smatra podnošljivim vremenom za organizaciju venčanja na otvorenom je daleko širi od onog što bi se smatralo vremenskom nepogodom koja bi te naterala da dogadjaj preseliš u zatvoreni prostor. Najvažnije je da ne pada kiša i da temperatura bude minimum 20-ak stepeni, u suprotnom, tu je plan B!

Daleka lokacija

Osim samog ambijenta veoma je važno i gde se isti nalazi. Ukoliko do lokacije gde će se održati venčanje i prijem gostiju treba da putuješ nekoliko sati (ne samo ti, već i tvoji gosti) i da se zatim isto toliko vremena vraćaš nazad, to može znatno da pokvari utisak i skrati veselje. Sa druge strane, ako prostor nudi mogućnost prenoćišta, ako je relativno blizu gradu odakle dolaze mladenci i većina gostiju, ova mana će se pretvoriti u prednost i posebno ako si iz Beograda, prijaće ti beg u prirodu i drugačiji ambijent! Makar na jedan dan! A Biser Dunava ti nudi sve to.

Scroll to Top