troškovi venčanja venčanje na otvorenom dunavu

Troškovi venčanja: (ne)romantična tema od koje kreće svako venčanje

Troškovi venčanja?

Bila je nedelja. Sedam ili 8 sati ujutru, ne sećam se tačno. Jedino čega se jasno sećam jeste dosadni sunčev zrak koji kroz prozor direktno udara meni u oči. Sinoć smo se posle bioskopa zadržali u gradu, pa sam odlučila da prespavam kod njega, umesto da “u kasne sate” putujem još sat vremena do svog stana. 

Sunčev zrak je bio uporan, ali ja još upornija. Ne otvaram oči. Hoću još da spavam. Ne smeta mi ni buka iz kuhinje. Čujem svog dragog kako čangrlja, kako mu ispadaju iz ruku tiganj, pa viljuška, pa jaje koje pada na pod i kotrlja se ispod frižidera. Razbijeno naravno.

Mislim da je on jedini kuvar na svetu koji omlet od 3 jaja napravi tako što potroši 6 jaja. Valjda je tako po receptu, ne znam. Znam samo da lepo miriše i rešila sam da otvorim oči tek kad čangrljanje prestane i moj dragi se pojavi sa doručkom u krevetu. Tad mi više ni sunčev zrak neće smetati.

Nije mu prvi put da me iznenadi doručkom u krevetu. Ali iako znam šta radi i šta očekujem, pretvaram se da spavam i spremna sam da odglumim oduševljenje. Na kraju krajeva, to nije prava gluma jer ja obožavam njegov doručak u krevetu! 

To je to. Prestala je buka. Čujem korake. Jedva izdržavam da se ne nasmešim. Trudim se da deluje što uverljivije moje “spavanje”. Čujem svoje ime, prvo tiho pa malo glasnije. Dva puta, tri puta. Otvaram oči, moj dragi sa poslužavnikom i doručkom. Stavlja poslužavnik na kraj kreveta. Trljam oči, kažem “hvala” i spremam se da rešim omlet u tri zalogaja. 

Moj dragi mi kaže “prijatno, nadam se da će ti se svideti” i nespretnim pokretom podiže krpu koja je stajala na levoj strani poslužavnika, preko korpice sa hlebom. Medjutim, umesto hleba u korpici, ugledam prsten! Pravi pravcati prsten! Apetit ćao, nesvesti dobar dan!

Tako me je zaprosio, intimno, bez svedoka, bez vremena za šminku, bez mogućnosti za sliku sa “I said yes” opisom, uz omlet i moju izgubljenu facu! Najromantičnija prosidba na svetu! 

Ostatak dana provela sam hvaleći se prijateljicama, rodbini široj i užoj, upravniku zgrade i jednom belom psu koji se zadnjih mesec dana mota oko naše zgrade. Romantika i uzbudjenje trajali su sve do večere, koju smo proveli kod njegovih roditelja. Svi su bili oduševljeni, sve dok jednog trenutka njegova sestra nije rekla “a znate li vi šta sve morate isplanirati i pripremiti za venčanje? A da ne pričam o tome koliko sve to košta… Znate li koji su troškovi jednog venčanja?!”.

Hladan tuš. I neću da lažem, u prvom trenutku mi je delovalo da ne možeš isplanirati “najvažniji dan u životu” bez puno stresa, puno raznoraznih odluka i najvažnije, bez puno para. Ili ipak možeš!?

Ja sam uspela! Rešenje: organizacija i dobar plan. A pre svega toga, napraviti unapred listu svih troškova i za svaki od njih definisati budžet. Jer svaki trošak koji unapred predvidiš i dobro isplaniraš, ne košta puno. Najviše koštaju “sitnice” koje previdiš i rešavaš u poslednjoj sekundi. Tada ne pitaš šta i koliko košta. Nekoliko takvih “sitnica” i prekoračila si budžet, a samim tim i nivo dozvoljenog stresa. A to niko ne želi!

Da bi izbegla takav scenario, u nastavku delim sa tobom svoje iskustvo. I to u formi liste svih važnih troškova venčanja! 

Naravno, svako venčanje je jedinstveno i priča za sebe, pa tako i svi ovi troškovi mogu da variraju, a listu često treba produžiti. Međutim, ovo su osnovni troškovi venčanja za koje verujem da ih dobrim planiranjem možeš držati pod kontrolom. Takođe, verujem da ti ova lista može poslužiti i kao podsetnik, da ne zaboraviš neku važnu stavku.

troškovi venčanja Biser Dunava Smederevo obala Dunava Srbija

Top lista troškova venčanja: vodič za mladu i mladoženju

1.Administrativni troškovi

Planiram najdivniji dan u životu, a na prvo mesto liste stavljam administraciju?! Zašto?! Sasvim logično pitanje ima još logičniji odgovor. Koliko god neverovatno delovalo, znam za najmanje 2 slučaja gde su mladenci zakazali i prostor i ketering i bend i izradili pozivnice za venčanje, a da su tek onda saznali da puka administrativna formalnost nazvana “zakazivanje matičara” i “zakazivanje crkvenog venčanja” može pretvoriti celu organizaciju u pakao.

Ne dešava se često, ali se svakako može desiti, posebno u manjim sredinama da su svi termini za venčanje tog dana zauzeti, ili da matičar tog dana ne ide na teren, već se sva venčanja održavaju u zgradi opštine, tako da ceo koncept divnog venčanja u prirodi pod baldahinima okruženi cvećem, pada u vodu.

Pošto nema venčanja bez matičara, predlažemo da ipak krenete od ove stavke. Raspitati se o potrebnoj dokumentaciji, raspoloživim terminima, uslovima za izlazak matičara na teren, i naravno, o troškovima. Kada su opštinska venčanja u pitanju, ovi troškovi su često zanemarljivi, ali to ne mora biti slučaj uvek. 

Zato savet, prvo zakazati matičara i isplanirati ove “administrativne peripetije”.

2.Prostor za venčanja

Imaš matičara. Sada gosti treba negde da dodju, da sednu, da parkiraju automobile, a najvažnije, treba im prostor za igru i veselje. 

O ovoj stavki je nemoguće pisati na generalnom nivou, jer je po mom skromnom mišljenju, pored matičara i muzike, ovo najvažnija stavka svakog venčanja. Od prostora zavisi broj mogućih zvanica, inspiracija i mogućnosti za dekoraciju, mogućnosti za ketering ili hranu koju nude u okviru iznajmljenog prostora, itd. 

Svaki od pobrojanih elemenata se mora posebno proanalizirati prilikom odabira prostora. Treba poći od svojih želja i mogućnosti, te napraviti plan i onda odabrati prostor koji najbolje može podržati takav plan. U tom smislu, najbolje je odabrati prostor za venčanja koji je fleksibilan i nudi puno mogućnosti. 

Evo par primera: važno je da prostor za venčanja odgovara broju zvanica, nije dobro ako su stolovi napakovani tako da je nemoguće proći izmedju niti imati prostora za igru. Takodje, nije dobro ni ostaviti previše slobodnog prostora, te zakupiti prostor u kojem npr. može stati 300 zvanica, za venčanje kojem prisustvuje 100 zvanica. To će stvoriti osećaj praznine i kao da nešto nedostaje, kao da nisu svi došli. 

Takodje, prostor za venčanja mora biti takav da ga lako možeš prilagoditi svojoj temi. Na primer, imala sam priliku da prisustvujem venčanju u ogromnoj sali, bez prozora, sa slabim osvetljenjem. Imala sam utisak kao da sam u nekoj veseloj kladionici ili kazinu, a ne na nečijem venčanju. Napolju je bio divan julski dan, a mi smo sedeli unutra u polu mraku. Dekoracija u kojoj se nije štedelo na cveću nije pomogla, čak je napravila suprotan efekat. Svo to predivno cveće u polu-mraku delovalo je neprirodno i veštački.

Zato, odmah nakon matičara, odaberite prostor. Rezervišite što ranije, jer najbolje opcije prve odu. O ceni je teško govoriti, jer može varirati značajno i znači od pregršt faktora (doba godine, dan u nedelji, broj zvanica, itd.). Ali je sve stvar pregovora i dogovora, imajte i to na umu.

3.Ketering

Kao gurman, ne znam šta da napišem a da dovoljno naglasim značaj ove stavke. Nekako mi je to podrazumevano. Goste treba poslužiti. I tu ne mislim samo na bogatu i kvalitetnu trpezu. Važan je i kvalitet usluge. Jela se moraju služiti topla. Bez obzira da li je u sali 50 ili 300 zvanica, svi gosti treba da dobiju posluženje u slično vreme, najviše u ukupnom razmaku od 15 minuta. 

Najviše me je nerviralo kada odem na nečije slavlje i gledam ljude kako jedu, zatim ustaju i igraju a moj tanjir je još uvek prazan, samo zato što je vlasnik restorana štedeo na osoblju tako što je smanjio broj konobara. 

Da se to ne bi dogodilo, nemojte prilikom dogovora menija voditi računa samo o stavkama na meniju. Raspitajte se i o broju konobara, vremenu pripreme obroka, fleksibilnosti ukoliko neki gost ima specifičan zahtev, itd. Takodje, nemojte zaboraviti ni na post i na goste koji ne jedu meso ili su alergični na pojedinu hranu. 

4.Muzika za venčanje

Muzika. Jedna reč, a toliko pitanja. Moderno, tradicionalno, rock&roll i DJ, kvartet, gudački orkestar, blok narodne muzike, bend, akustik, daire, pevačica ili pevaljka, bakšiš, poručivanje ili ne… 

Haos u glavi. Ali ne mora biti tako. Mislila sam da moj dragi i ja imamo sličan ukus za muziku. Koliko sam bila u zabludi shvatila sam tek kad je trebalo da definišemo stil i muzički pravac koji ćemo furati na venčanju. Znači nismo se sukobili oko izbora ovog ili onog benda. Ne, nismo ni stigli dotle…

Naravno, kad je prvi nalet ličnih afiniteta i maštanja prošao, shvatili smo oboje da na venčanju nećemo biti samo nas dvoje. Da to šta ja slušam ujutru dok se tuširam, ili šta moj sada suprug voli da pusti u kolima dok se vozi do posla, ne znači da je to dobar izbor za venčanje. 

Odlučili smo se da igramo na sigurno i odaberemo izmedju par preporučenih, proverenih bendova koji “sviraju sve”. Izbegli smo mogućnost poručivanja pesama, nismo ni sami pravili listu, već smo sve prepustili profesionalcima, tj. bendu koji smo izabrali. Dali smo im opšte smernice, u smislu krenuti od balada i domaćih rok hitova, završiti narodnjacima naravno, ali bez ekstrema na obe strane. I odabrali pesmu za prvi ples, naravno.

I nismo se pokajali! Ne mogu ti dati detaljniji ili bolji savet, osim da podelim sa tobom svoje iskustvo. Naši gosti su bili oduševljeni izborom i najvažnije, podijum za igru je sve vreme bio pun. 

Muzika je stvar ličnog afiniteta i izbora, tako da više od ovoga neću pisati. Samo zapamti, na venčanju niste sami, tu su i gosti i možda vredi razmisliti o umerenoj varijanti. Takodje, dobri bendovi su zakazani mesecima, nekad i godinu dana unapred. Imaj i to u vidu.

5.Torta za venčanja

Sad kad razmislim, toliko biranja, toliko stresa i nerviranja, toliko fame oko nečega što će već to isto veče biti isečeno na komade i konzumirano pre ponoći. Šalim se naravno, torta je važna i najdraže slike sa venčanja su mi gde moj dragi i ja zajedno sečemo i probamo tortu. Takođe, torta je na neki način kruna čitavog dana i dogadjaja, prekretnica kada roditelji sa malom decom kreću kući zajedno sa bakama i dekama, a na slavlju ostaju samo hard-core igrači. 

Ali zaista, ovde treba biti obazriv i (moj savet) jednostavan. Današnji poslastičari mogu napraviti šta god zamisliš, važno je samo da imaš ideju i možeš to da platiš. Ali ipak, zvezde venčanja ste vi, mlada i mladoženja, zato savet, odaberi jednostavnu varijantu, paletu boja ograniči na maksimum 3. Cena varira naravno, ali najčešće plaćaš po kilogramu ili po broju parčića (u prevodu veličina torte), dok neke poslastičarnice dekoraciju naplaćuju dodatno.

Pro-tip: uvek biraj zvaničnu i registrovanu poslastičarnicu koja ti može prodati tortu sa deklaracijom. Izbegni tetke, strinke, ujne, žene iz komšiluka itd. koje povoljno prave torte, mogu da pomognu itd. Restorani po zakonu ne smeju da služe hranu bez porekla (bez deklaracije) i iako u praksi se neki ogluše o ovu odredbu pa prihvate tortu iz “domaće radinosti”, svakako je bolje da izbegneš taj rizik.

troškovi venčanja od torte pa do matičara

I to bi bilo to. Šalim se naravno, primećuješ da nema nekih takodje bitnih stvari poput venčanice, fotografa, burme, itd. Lista se nastavlja, ali bez mojih saveta, jer se ostatak liste sastoji od stavki koje su veoma specifične i jedinstvene za svaki dogadjaj da je teško šta smisleno posavetovati. Svakako, važno je i njih unapred isplanirati i predvideti te troškove. Zato su tu i sledeći troškovi:

6.Venčanica

Može se kupiti, može se iznajmiti. Najčešće je bela, ali sam prisustvovala i drugačijim primerima. Ma šta da ti pišem o venčanici kada znam da svaka devojka već od svoje pete godine u glavi tačno ima sliku svoje savršene venčanice. Ti najbolje znaš šta tražiš i želiš. Ja ti mogu samo reći da u potragu kreneš što pre, jer se u svakom iole kvalitetnijem salonu venčanica proba zakazuje unapred, kao i termin za iznajmljivanje.

7.Fotograf

Nisam foto model, tako da mi nije bilo važno koliko će profesionalno fotograf da slika. Moj dragi i ja smo imali neku čudnu paranoju da fotograf ne pogubi slike posle venčanja, ne obriše ili izgubi hard disk. Na sreću, to se nije desilo.

8.Frizura i šminka (i nokti naravno)

Treba isplanirati ovaj trošak jer kad su venčanja u pitanju, frizerke i šminkerke umeju da budu nemilosrdne! O ceni neću pričati, reći ću samo to da je idealno ako sve možeš završiti kod svoje kuće. Mnogo lakša varijanta nego da u 5 ili 6 ujutru trčiš po centru grada od salona do salona, požuruješ frizerku da ne bi zakasnila na šminku, itd. 

9.Odelo za mladoženju

Svi često obrate pažnju na venčanicu, te zaborave na muški deo outfit-a. A on takodje nije jeftin. Kvalitetno odelo je skupo, ali nije samo to. Pored odela, treba izabrati i kvalitetnu košulju ( pro-tip: kupiti 2 identične, jedna mora biti u rezervi, ne pitajte kako znam ), kvalitetne cipele, zatim kaiš, kravatu, itd. Nakupi se i nije mala cifra nikako.

10. Burme

Ovde zaista ne treba štedeti! Sve ostale pobrojane stavke počinju i završavaju se tog istog dana. Jedino burme ostaju i nakon venčanja sa namerom da se sa prsta ne skidaju “dok nas smrt ne rastavi”. Zato birajte vanvremenski dizajn, izbegnite trendove i sve što ne bi i vaša baka kupila pre 50 godina. 

11.Dekoracija za venčanja

Veoma širok pojam. Da biste shvatili koliko širok, ukucajte u Pinterest pretragu i videćete i sami. Cene dekoracija takođe variraju, ali verujte jedno je sigurno: jeftina dekoracija ne postoji. Zato birajte pažljivo cvećaru ili dekoratera sa kojim ćete saradjivati i uverite se u kvalitet pre nego što napravite izbor.

12.Pozivnice

I ovde sam više za jednostavan, minimalistički dizajn, bez raznih koverti, oblika i modela otvaranja itd. Zapamti, pozivnica ima za cilj pre svega da prenese informaciju ko, kada i gde se venčava i to je to. Takodje, danas je popularno da se pozivnice šalju i u elektronskoj formi, a postoje i besplatne aplikacije za dizajn tako da uz nekoliko pokušaja možeš i sama ovo napraviti. Eto prilike za uštedu!

13.Pokretna igraonica i animatori

Kao roditelj, ne obradujem se ni jednoj gore opisanoj stavki toliko koliko se obradujem kada vidim da na venčanju ili bilo kom eventu na kojem sam gost, postoji i pokretna igraonica i animatori koji će paziti na moje mališane, a meni i dragom dati priliku da makar jedan ples odigramo zajedno. 

Nije obavezna stavka, ali verujem da zaista vredi. 

14.Ostalo

Da listu ne završimo sa brojem 13, dodajem poslednju stavku pod nazivom “ostalo” ili možda bolje “razno”. Ovo je slobodna tema za tebe i služi da pokrije sve druge mikro troškove i sitnice kojih veruj mi biće uz sve planiranje i trud. Medjutim, i za to postoji rešenje. Osim ako nisi vidovita, nećeš uspeti da se dosetiš svake moguće sitnice. Zato unapred opredeli 10% ili 20% svog budžeta za nepredvidjene troškove. I to je to. Ako bude manje od 20%, odlično, ostaje više novca za medeni mesec. Ako bude više od toga, onda javi koju smo to još veliku stavku zaboravili da je dodamo na listu

troškovi venčanja od arnžmana do gostiju Biser Dunava

I za kraj, ne brini se, biće sve u redu! Srećno!

Scroll to Top