Šta znači dekoracija za venčanje? Biser Dunava

Dekoracije za venčanje, od dekoracije do oltara

Šta znači dekoracija za venčanje u 2023. godini?

Ako čitaš ove redove i interesuje te tema dekoracije za venčanja, velika je verovatnoća da se nalaziš u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama, na pragu da zakoračiš u jedan novi svet zvani „Brak“ i verovatno si već krenula ili upravo krećeš u pripremu ceremonije izgovaranja sudbonosnog DA.

Prolaziš kroz spisak troškovi venčanja i dolaziš do još jedne važne stavke znam da se sada u sebi misliš, ima li stavke koja nije važna za ovaj dan?!. Stavka se zove jednostavno “Dekoracija za venčanje”. 

I onda kreću tvoje prve asocijacije, odnosno pre nego što kreneš da formiraš sliku o onome šta želiš, dobro je proći kroz sve primere koje si do sada imala priliku da vidiš, dobrih, ali još važnije, loših primera dekoracija, i na prvom mestu isključiš sve ono što nije opcija. 

Kao što rekoh, ako si neko ko je u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama, znači da ti je verovatno prvi susret sa venčanjima i dekoracijama za venčanja bio nekada u ranom detinjstvu kada se tvoja tetka udavala ili ujak ženio. Čak i danas kad naletim na neku sliku sa venčanja iz tog perioda ne mogu a da ne zastanem na nekoliko trenutaka i razmišljam o tome koliko smo veliki put prešli kada su u pitanju dekoracije za venčanja. 

Na pamet mi uvek prvo padne slika sa venčanja mojih roditelja 95. godine, gde za venčanim stolom sede sa kumovima a oko njih vise papirni ukrasi svih mogućih boja koji navodno treba da predstavljaju cveće. Iznad stola su lampice takođe različitih boja, nalik na one novogodišnje koje smo stavljali na jelku. Iako je to tada bilo jako moderno, iz ove perspektive ne mogu a da se ne zapitam da li je ovo neko svesno i namerno ovako postavio, ili je ova dekoracija zapravo neka šala?

Premotam onda na 2023. godinu i dekoracije za venčanja koje sam na primer samo ove godine imala prilike da vidim i sa velikim samopouzdanjem mogu da kažem da je danas dekoracija postala jedan od veoma važnih elemenata veselja gde su mogućnosti neograničene, a u zavisnosti od vaših afiniteta, budžeta i talenta dekoratera svako venčanje može izgledati kao da je režirano u Holivudu!

Sa druge strane, nekada ni angažovanje profesionalca, ni pozamašan budžet nisu garancija da će dekoracija za vaše venčanje biti bez greške. Kako biste znali šta dekoracija za venčanje znači u 2023. godini i da biste izbegli neke od najčešćih grešaka, u nastavku delim sa vama stavke na koje treba da obratiti pažnju.

dekoracije za venčanje aražman za dan D biser dunava

Manje je više?

Dekoracije za venčanje je veoma širok pojam i može podrazumevati bilo šta. Suština kod dekoracije za venčanja (barem je tako bilo u mom slučaju) jeste da kreneš široko tako što odrediš temu koja odgovara tvojim željama i još važnije, koja se uklapa sa ostalim elementima venčanja. Na primer, cvetni dekor nežnih boja sa dosta sveća i glamuroznih svećnjaka se savršeno uklapa sa ambijentom koji je na otvorenom prostoru, pored vode, sumrak i tako dalje. 

Zatim kroz konkretne odluke o detaljima poput toga koliko svećnjaka po stolu, da li želim ruže ili lale, da li želim baldahine, itd. dalje razradjujem svoju temu i osiguravam da svaki detalj deluje tako kao da je prirodno deo te celine.

Odatle i moja mantra kada su u pitanju dekoracije za venčanja, odnosno “manje je više” jer ono što je glavna tajna u ovom postupku da bi dekoracija za venčanje bila uspešna, to je da se kroz ove mikro odluke odreknem i izbacim sve one detalje koji su možda izolovano gledano lepi i simpatični, ali nisu deo celine, odstupaju ili “prave gužvu”. 

Zapamti, sve stavke sa spiska su tu zbog vas dvoje! Da vas istaknu i stave u prvi plan. Da stvore savršeni ambijent za jedan tako važan i intiman dogadjaj. Zato, manje je više zapravo!

dekoracije za venčanja bajka na vodi biser dunava smederevo srbija

Lokacija kao inspiracija

Čvrsto verujem da će  vaš svaki dekorater koji se iole razume u svoj posao na prvom mestu pitati ova dva pitanja: 

  1. Kada je vaše venčanje?

  2. Gde se ono održava (imate li slike lokacije)?

  3. Tek na trećem mestu će doći pitanje šta ste imali kao zamisao, želju itd. Iako je vama možda logično da ovo pitanje bude na prvom mestu, zašto ono dolazi nakon informisanja dekoratera o lokaciji (datum venčanja naravno prvi, jer ako dekorater nije na raspolaganju tog dana, nema svrhe dalje pregovarati 🙂 ). 

Posao pravog profesionalnog dekoratera nije samo da napravi ono što ste vi zamislili. Upravo suprotno, pretpostavka je da je dekorater za venčanja neko ko je profesionalan u svom poslu i zna kako da odredjeni prostor dekoriše tako da iz njega izvuče maksimum, a pri tome da odgovori i na želje klijenta i sve uskladi sa ostalim elementima ceremonije.

A da bi sve izgledalo prirodno (kako smo naveli u prethodnoj sekciji), dekorater mora svoju inspiraciju da iscrpi iz lokacije na kojoj se venčanje održava. Zato je dobro da kada rezervišete salu ili prostor za venčanje, uslikate prostor iz što više uglova, a idealno je da i dekoratera dovedete na lokaciju odmah, a ne da čekate dan venčanja da se tamo pojavi prvi put.

Dodatni tip: kada biraš prostor, razmišljaj o dve dijametralno suprotne teme za dekoraciju (nešto što ima jak kontrast, na primer Barbi i Openhajmer 🙂 ). Ako obe teme možeš da zamisliš u tom prostoru, bingo! to je prostor za tebe jer je njegova koncepcija takva da su mogućnosti neograničene! (Openhajmer nije nešto što bih preporučila kao motiv za venčanje, ovo shvati samo kao primer da lakše ilustrujem o čemu pričam).

Zatim kroz konkretne odluke o detaljima poput toga koliko svećnjaka po stolu, da li želim ruže ili lale, da li želim baldahine, itd. dalje razradjujem svoju temu i osiguravam da svaki detalj deluje tako kao da je prirodno deo te celine.

Odatle i moja mantra kada su u pitanju dekoracije za venčanja, odnosno “manje je više” jer ono što je glavna tajna u ovom postupku da bi dekoracija za venčanje bila uspešna, to je da se kroz ove mikro odluke odreknem i izbacim sve one detalje koji su možda izolovano gledano lepi i simpatični, ali nisu deo celine, odstupaju ili “prave gužvu”. 

Zapamti, sve stavke sa spiska su tu zbog vas dvoje! Da vas istaknu i stave u prvi plan. Da stvore savršeni ambijent za jedan tako važan i intiman događaj. Zato, manje je više zapravo!

dekoracije za venčanja aražman za dan D biser dunava

Djavo je u detaljima (posebna estetika dekoracije, menija, posudja, enterijera)

Nakon odabira teme i glavnih odluka, može se reći da imaš dekoraciju. Sada ideš u detalje i nadogradnju. U bilo kom momentu da staneš, u redu je, ali što dalje ideš i uklapaš druge detalje, čarolija postaje još jača!

Na primer, pod velo dekoracije za venčanje sve češće se uzima u obzir i escajg (pozlaćene višljuške sa sitnim detaljima nisu nešto što bih uklapala sa minimalističkim dizajnom prostora i futurističkom dekoracijom). Onda salvete sa izvezenim inicijalima mladenaca, crveni tepih, čaše, itd. 

Ovde je samo važno da napraviš razliku izmedju sitnih detalja koji pojačavaju čaroliju i detalja koji dekoraciju čine kičom i predstavljaju “too much”.

Scenografija za kreiranje foto i video zapisa kao deo dekoracije

Sve što radiš pri pripremi večanja, usmereno je na taj dan i posle tog dana više nije važno. Osim fotografija i video snimka venčanja. Oni ti ostaju kao zapis uspomena i sećanja na tvoj najlepši dan!

A da bi fotografije bile savršene i čarolija večna, osim dobrog fotografa, poželjno je da spremiš i scenografiju za slikanje. Dekoracija za venčanje obično podrazumeva i to.

Da li je to poseban kutak na kom će se mladenci slikati sa zvanicama, da li je to okićeni podijum za ples na kom će nastati divni snimci vas dvoje kako prvi put plešete, preporuka da unapred osmisliš šta želiš.

Koliko košta dekoracija za venčanje u 2023. godini?

Pitanje svih pitanja. Posebno u 2023. godini kada se organizacija venčanja čini skupljom nego ikada! 

Verovatno ti se odgovor neće svideti, jer je nezahvalno praviti bilo kakve procene ili pretpostavke cene, te konkretan odgovor nećeš dobiti, već samo preporuku da se držiš glavnih principa:

  1. Manje je više (izbaci sve nepotrebne detalje, samim tim smanjuješ cenu);

  2. Kreni široko pa sve do najsitnijih detalja (na taj način se držiš glavne teme i u startu rešiš osnovne stvari, a zatim od mogućnosti budžeta ideš u dalje detalje);

  3. Daj svoj lični pečat (neke stvari puno vrede, a ne koštaju ništa, kao na primer da uradiš slike tebe i tvog verenika i rasporediš ih po sali, napraviš video sa vašim slikama iz detinjstva ili tokom veze, pripremiš ljubavne citate, itd. Sve što uradiš sama ili uz pomoć svojih prijatelja može biti divan pečat dekoraciji, a ne košta puno).

Scroll to Top